Pelyňek černobýl (Artemisia vulgaris)
Jinak pelyněk, černobýl, peluňk, bylina sv. Jana, stříbřík veliký nebo pamětníček. Používáme listy - čerstvé, sušené, drhnuté a mleté. Pelyněk černobýl má trpkou, lehce nahořklou chuť. Jeho vůně připomíná mátu a jalovec. Hodí se zejména k tučným pečením jako je kachna či husa, ale i k jehněčímu nebo vepřovému masu a k jídlům z ryb. Přidáním pelyňku do zelných pokrmů se tyto stávají snáze stravitelnými. Aroma pelyňku černobýlu se uvolňuje pouze při vysokých teplotách, proto se vaří vždy s pokrmem. Neladí s ostatním kořením, jeho nahořklá chuť všechno ostatní aroma převáží. Čerstvý pelyněk černobýl je k dostání pouze v pozdních letních měsících. Lze jej uložit v chladničce na 2-3 dny nebo zamrazit. Sušený pelyněk černobýl se uchovává v uzavřených nádobkách v temnu a suchu.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.