Petržel kadeřavá (Petroselinum crispum)

Patří do čeledi miříkovitých. Bylina je až 60cm vysoká, má žlutavě zelené okolíky. Listy i kořeny mají vysoký obsah vitaminu C, obsahují také železo, vápník a éterické oleje. Semena jsou bohatá na silici, tzv. petrželový kafr. Petrželové listy se mohou používat čerstvé nebo zmrazené, kořeny se ukládají v chladném sklepě do písku. Lze je také sušit nebo zmrazovat. Čerstvá nať okoření polévky, omáčky, zeleninová jídla i brambory. Chutná také v bylinkovém másle či tvarohu. Vařením ale ztrácí vitaminy. Petržel obecně podporuje krvetvorbu a dodává tělu velmi potřebný vitamin C.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.