Pico
PICO je měkký sýr pocházející z Portugalska.
Původ a historie
Pico je sýr pocházející z portugalského stejnojmenného ostrova v souostroví Azory, je chráněn značkou DOP, již od 18. století se vyrábí zejména rodinnou výrobou a jeho recept se předává z generace na generaci.
Vzhled, chuť, vůně…
Pico má tvar kulatého bochníčku o průměru 18 cm, výšce 3 cm a hmotnosti 650-800 g. Sýr je měkký a má světle žlutou barvu. Chuť je jemná, slabě slaná. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Pico se vyrábí se z čerstvého kravského mléka. Po sražení se nechává odtéci syrovátka, poté se sýr osolí a následuje zrání v trvání 15 dní.
Použití sýru Pico v gastronomii
Nejlépe se Pico vyjímá na sýrové míse spolu s jinými druhy sýrů, může se také podávat jako dezert nebo společně s vínem.
Dostupnost a skladování
K dostání je ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.