Pico

PICO je měkký sýr pocházející z Portugalska.

Původ a historie

Pico je sýr pocházející z portugalského stejnojmenného ostrova v souostroví Azory, je chráněn značkou DOP, již od 18. století se vyrábí zejména rodinnou výrobou a jeho recept se předává z generace na generaci.

Vzhled, chuť, vůně…

Pico má tvar kulatého bochníčku o průměru 18 cm, výšce 3 cm a hmotnosti 650-800 g. Sýr je měkký a má světle žlutou barvu. Chuť je jemná, slabě slaná. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Výroba

Pico se vyrábí se z čerstvého kravského mléka. Po sražení se nechává odtéci syrovátka, poté se sýr osolí a následuje zrání v trvání 15 dní.

Použití sýru Pico v gastronomii

Nejlépe se Pico vyjímá na sýrové míse spolu s jinými druhy sýrů, může se také podávat jako dezert nebo společně s vínem.

Dostupnost a skladování

K dostání je ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.