Picodon

PICODON je měkký sýr původem z Francie.

Původ a historie

Název „picodon“ pochází z francouzského dialektu a znamená „žihadlo“, vyrábí se v několika oblastech jižní Francie.

Vzhled, chuť, vůně…

Ploché bochníčky jsou vysoké 1-3 cm. Těsto je kompaktní, povrch je pokrytý přirozenou plísní. U vyzrálejšího picodonu je červená flora i plíseň viditelnější.

Chuť tohoto sýru je slabě nakyslá, během zrání získává ořechový nádech. Vůně po kozím mléce je decentní. Obsah tuku v sušině je 45 %. 

Výroba

Picodon se vyrábí z kozího mléka, které se sráží syřidlem. Aby mohla odtéci syrovátka, překládá se sýřenina do děrovaných forem. Poté se sýr dvakrát za sucha solí, vysychá na mřížkách a nejméně 12 dní zraje. Během této doby se Picodon omývá solným roztokem nebo pálenkou či vínem.

Druhy

Picodon de l'Ardèche - nejběžnější druh, má nápadnou kyselinku.

Picodon de Crest - má nejvyšší kvalitu mléka, která mu dává silnější chuť.

Picodon du Dauphiné - dobře vyzrálý.

Picodon de Dieulefit - prodávají se mladé i zralé druhy.

Picodon de la Drôme - má nízká kyselost.

Picodon à l'huile d'olivový - marinovaný v zálivu a olivovém oleji.

Použití sýru Picodon v gastronomii

Picadon je vhodný ke grilování, hodí se k listovým salátům, lze jej také nakládat.

Dostupnost a skladování

Sýr Picodon je k dostání ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.