Picodon
PICODON je měkký sýr původem z Francie.
Původ a historie
Název „picodon“ pochází z francouzského dialektu a znamená „žihadlo“, vyrábí se v několika oblastech jižní Francie.
Vzhled, chuť, vůně…
Ploché bochníčky jsou vysoké 1-3 cm. Těsto je kompaktní, povrch je pokrytý přirozenou plísní. U vyzrálejšího picodonu je červená flora i plíseň viditelnější.
Chuť tohoto sýru je slabě nakyslá, během zrání získává ořechový nádech. Vůně po kozím mléce je decentní. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Picodon se vyrábí z kozího mléka, které se sráží syřidlem. Aby mohla odtéci syrovátka, překládá se sýřenina do děrovaných forem. Poté se sýr dvakrát za sucha solí, vysychá na mřížkách a nejméně 12 dní zraje. Během této doby se Picodon omývá solným roztokem nebo pálenkou či vínem.
Druhy
Picodon de l'Ardèche - nejběžnější druh, má nápadnou kyselinku.
Picodon de Crest - má nejvyšší kvalitu mléka, která mu dává silnější chuť.
Picodon du Dauphiné - dobře vyzrálý.
Picodon de Dieulefit - prodávají se mladé i zralé druhy.
Picodon de la Drôme - má nízká kyselost.
Picodon à l'huile d'olivový - marinovaný v zálivu a olivovém oleji.
Použití sýru Picodon v gastronomii
Picadon je vhodný ke grilování, hodí se k listovým salátům, lze jej také nakládat.
Dostupnost a skladování
Sýr Picodon je k dostání ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.