Piniový ořech

Piniové oříšky

PINIOVÉ OŘÍŠKY – semena různých druhů borovic, tím se poměrně liší od běžných ořechů.

Výskyt

Borovice pinie Pinus pinea roste okolo Středozemního moře.

Vzhled, chuť a vůně…

Borovice má velké vejčité šištice, které ukrývají hnědá semínka. Jádro uvnitř je bílé a nazývá se piňoli. Chuť piniových oříšků je sladká, pryskyřičná.

Zdraví a vitamíny

Piniové ořechy obsahují 61 % tuků složených zejména z polynenasycených mastných kyselin. Díky obsahu vitamínu B1 a esenciálních mastných kyselin pomáhají tyto oříšky při poruchách nervové soustavy. Mají také vysoký obsah bílkovin a železa.

Použití piniových oříšků v gastronomii

Používají se při přípravě salátů, rýžových pokrmů a omáček. Přidávají se do tradičního italského pesta.

Dostupnost a skladování

Semínka se musí skladovat v uzavřené nádobě, protože se rychle kazí. U nás jsou pinie běžně k dostání, prodávají se obvykle balené. Při jejich konzumaci se řídíme pokyny uvedenými na obalu.

Léčivé účinky

- pozitivně působí proti stresu a depresím

- snižují hladinu cholesterolu

- mají blahodárný vliv na cévy

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.