Placka pomořanská
Rozšířená je od jižního Norska až po Mauretánii, včetně západních oblastí Středomoří. Žije v pobřežních vodách, na jaře putuje k trdlištím nacházejícím se v horních tocích řek. Dříve se vyskytovala i na našem území. V důsledku znečištění řek jsou v současnosti stavy placky pomořanské nízké.
Placky patří do čeledi sleďovitých, mají ale vyšší hřbet. Na boku mají řadu tmavých skvrn, boky i břicho jsou stříbřité. Ryby dosahují délky max. 70cm, většinou měří jen 30-50cm, samice bývají větší.
Placky vcelku jsou vhodné na smažení, filetované se hodí na všechny způsoby tepelné úpravy. Uzené placky jsou chutné před třením, potom maso bývá suché.
Placky vcelku jsou vhodné na smažení, filetované se hodí na všechny způsoby tepelné úpravy. Uzené placky jsou chutné před třením, potom maso bývá suché.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.