Platýs obecný – Halibut

Je rozšířený od Špicberk po Biskajský záliv a v celé oblasti severozápadního Atlantského oceánu. Platýs obecný má velký hospodářský význam.

Tělo ryb je poměrně štíhlé, dlouhé, Čelisti a zuby jsou vyvinuté stejně na vrchní i spodní straně těla. Postranní čára vede obloukem kolem prsní ploutve. Horní strana těla je hnědá až černá, břišní strana je bílá. Platýs obecný je pravooký, dorůstá do délky až 4m.

Maso je jemně aromatické, stačí mírně kořenit. Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Je vhodné na všechny způsoby tepelné úpravy.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.