Ploskozubec červenoocasý

Vyskytuje se v tropických oblastech západního Atlantiku.

Ryby mají oválné tělo, velkou hlavu a čelist vyklenutou mírně dopředu. Samci jsou modří, tělo samic je zbarvené různými odstíny červené.

Ploskozubce je třeba stáhnout z kůže, která má výraznou, ostrou příchuť. Menší ryby jsou vhodné ke smažení nebo dušení, větší se hodí do hustých rybích polévek nebo do dušených pokrmů.

 

Blízkým příbuzným ploskozubce červenoocasého je ploskozubec červenofialový  ( Scarus rubroviolaceus ). Vyskytuje se v Indickém oceánu, prodává se pod názvem kakatoi. Samci jsou zelení, samice sytě červené.

Ve Středozemním moři mají ploskozubci jediného zástupce, kterým je ploskozubec krétský ( Sparisona cretense ). K dostání je především na kyperských a tureckých tržištích.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.