Pohankové těstoviny – Soba
Pohankové těstoviny, známé také jako soba jsou bezvaječné a bezlepkové těstoviny. Vzhledem k svému složení jsou vynikající potravinou při bezlepkové dietě a také při zdravém stravování.
Název soba vychází z japonského výrazu soba, který v překladu znamená „pohanka“.
Pohanka
Pohanka je obilnina, pocházející z Číny, která se ale postupně stala mnohem více pěstovanou a oblíbenou v Japonsku. Neobsahuje lepek a je tedy vhodná pro bezlepkovou stravu. Je významným zdrojem rutinu, který pozitivně působí na cévy a krevní oběh, křečové žíly i hemoroidy. Pohanka obsahuje i všech osm důležitých esenciálních aminokyselin a také lehce stravitelný polysacharid.
Pohanka vzhledem k obsahu vitamínů, vlákniny, minerálních a dalších zdraví prospěšných látek kladně působí na nervový systém, posiluje imunitu a detoxikuje a také prohřívá organismus.
Vzhled a použití těstovin z pohanky
Těstoviny soba mají v převážné většině vzhled tenkých a dlouhých nudlí. V přirozené podobě jsou hnědé, občas se dochucují a přibarvují zeleným čajem nebo kůrou japonského citronu ičang papeda. Do některých druhů se přidává v malém množství ještě zdravá přírodní mouka z quinoi.
Soba se prodávají sušené nebo instantní pro snadnou domácí přípravu.
Pohankové těstoviny se konzumují studené i teplé.
Velmi oblíbené jsou uvařené studené zaru soba, servírované na proutěném podnosu nebo prostírání z bambusu. Přidává se k nim speciální omáčka cuju, která se dochucuje jarní cibulkou, křenovou pastou nebo wasabi.
Teplé nudle soba se servírují především s horkým vývarem, který obsahuje poměrně značné množství sójové omáčky. Přidává se k nim mnoho dalších typických surovin, které se označují kake soba. Mezi ně patří například různá tempura, smažené tofu, sušené sardinky ale třeba i syrový vaječný žloutek.
Druhy pohankových těstovin
Pohanka se sklízí na jaře, v létě a na podzim. Těstoviny se z ní vyrábí pro okamžitou spotřebu, pro uskladnění a pozdější distribuci v ostatním období se suší a také připravují jako instantní pro snadnou domácí přípravu.
Shin soba - vyrábí se z čerstvě pohanky a jsou vláčnější a měkčí než běžně prodávané soba.
- Shimano soba nebo také Shinshu soba - nejznámější japonské pohankové těstoviny, které se vyrábí v oblasti Nagano. Skládají se ze dvou dílů pšeničné a osmi dílů pohankové mouky.
- Juwari -nejkvalitnější a také nejdražší soba těstoviny, které se skládají pouze z pohankové mouky.
Soba těstoviny podle místa pěstování pohanky a výroby
- Etanbetsu soba - pojmenované podle centrální oblasti Hokkaido
- Izumo soba - pojmenované podle oblasti Izumo v Shimane
- Izushi soba - pojmenované podle oblasti Izushi v Hjógo
- Shinshu soba nebo také Shinano Soba - pojmenované podle starého jména prefektury Nagano.
Pohankové těstoviny podle přísad
- Cha soba - s příchutí zeleného čaje
- Hegi soba - s příchutí mořských řas
- Inaka soba - "country soba" – silnější nudle vyrobené s celých zrn
- Jinenjo soba - ochucené přírodní yam moukou
- Mugi soba - nudle s příchutí pelyňku
- Ni-hachi soba - obsahují 20 až 25 % pšeničné a 75 až 80 % pohankové mouky
- Sarashina soba - tenké lehké a barevné nudle s rafinovanou pohankou
- Towari soba - Juwari soba - 100% pohankové nudle
Jídla připravovaná z pohankových těstovin – soby
Podobně jako mnohé ostatní japonské těstoviny se soba v teplém období připravují studené a v chladných měsících teplé – nejvíce v sójovém dashi vývaru. Soba se servírují s různými teplými i studenými omáčkami, které se minimálně tepelně upravují.
V Japonsku se soba nudle konzumují v provozovnách s rychlým občerstvením, na železničních stanicích ale i v dražších a luxusních restauracích.
Pro jednoduchou domácí přípravu se prodávají soba sušené nebo instantní.
Studená jídla soba
Studené pohankové těstoviny se servírují na proutěném podnosu nebo prostírání z bambusu v speciální míse. Nejčastěji se k nim přidávají sušené mořské řasy nori a omáčka tsuyu, která se v některých případech míchá ještě s wasabi.
- Zaru soba - Mori soba - nudle sypané strouhanými mořskými řasami nori
- Hadaka soba - Naked soba - studené nudle máčené v ochucené vodě, ve které se vařily
- Hiyashi soba - nudle s různými ingrediencemi, které se na ně pokládají a přes které se nalívá vývar nebo omáčka
- Oroshi - nudle se strouhanou ředkví daikon
- Natto - soba s fermentovanými sojovými boby
- Okura - nudle s čerstvou nakrájenou okrou
- Soba maki - studené nudle zabalené do mořských řas nori a připravené jako makizushi
- Soba salát - nudle obalené v sezamu se zeleninou a zálivkou, připravují se především mimo Japonsko
Teplá jídla ze soby
Teplé rýžové těstoviny soba se připravují jako nudlová polévka s horkou omáčkou tsuyu, která je v tomto případě řidší než když se používá na těstoviny studené. Dochucuje se plátky dlouhé cibule a míchaným chilli práškem Šičimi togarashi.
- Kake soba - teplé nudle ve vývaru s tenkými plátky pórku a případně i s rybím masem
- Kitsune soba -Tanuki soba - nudle přelité přelité aburaage ze smaženého tofu
- Soki soba - okinawská specialita - polévka z dušeným vepřovým masem Soki a tenkými nudlemi
- Tempura soba - nudle s kousky tempury, většinou se v těstíčku smaží velké krevety nebo zelenina
- Tsukimi soba - nudle v horkém vývaru s přimíchanými syrovými vajíčky
- Tororo soba - Yamakake soba - nudle s Tororo - pyré z brambor a zeleniny
- Wakame soba - teplé nudle přelité wakame z mořských řas
- Soba-yu - nudle s teplou vodou, ve které se vařily. Voda se různě ochucuje
- Nameko soba - teplé nudle s nameko houbami
Sansai soba - nudle s divokou zeleninnou, jako je například Warabi, zenmai a bambusové výhonky Takenoko
- Kamonanban - teplé nudle s kachním masem a negi
- Currynanban - horké nudle ve vývaru ochuceným kari, přidává se kuřecí nebo vepřové maso a tenkéi plátky pórku
- Nishin soba - nudle se sušenými rybami, mimo Japonsko s různými mořskými rybami
Těstoviny soba servírované při zvláštních příležitostech
Soba je ve většině oblastí Japonska tradičním jídlem na Silvestra. Připravují se speciální Toshikoshi soba - ve volném překladu „z jednoho roku do druhého“. V Tokiu a okolí se stále ještě udržuje původní tradice rozdávání soba podle domácích receptur sousedům v domě - Hikkoshi soba.
Konzumace
Rýžové těstoviny soba se správně jedí tradičními hůlkami, v Japonsku je považováno za přijatelné i hlučnější usrkávání nudlí z misky. To je běžné především při konzumaci horkých nudlí, které se pak ochlazují až v ústech.