Pohankové vločky

Pohankové vločky jsou velmi častou součástí zdravé výživy. Neobsahují lepek a jsou tedy vhodné i pro osoby s celiakií a bezlepkovou dietou.

 

Vločky z pohanky se od jiných obilných vloček liší především složením aminokyselin – protože obsahují lysin a leucin, je u nich složení aminokyselin vyváženější. Aminokyseliny mají velmi pozitivní vliv na mozkovou činnost člověka. V pohankových vločkách je i mnoho důležitých minerálních látek, především hořčík, železo, vápník a jód, obsahují i vitamíny E, B1 a B2. Jsou také významným zdrojem rutinu, který má velmi pozitivní účinky na cévy, křečové žíly a hemeroidy., posilují imunitu a netoxikují organismus.

Z makrobiotického hlediska Pohanka stahuje a vysušuje, proto by se i pohankové vločky měly konzumovat především v chladnějších obdobích, kdy organismus prohřívají.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.