Pohankový med
POHANKOVÝ MED není z nejčastějších druhů, je však jeden z nejzdravějších.
Historie a výskyt
Pohanka byla velmi populární plodinou v 16., 17. Století, postupně se však pěstovala čím dál méně, až se téměř vymizela. V posledních 20 letech je opět populární, zejména v ekologickém zemědělství, a s tím i výroba medu z ní.
Pohanka se pěstuje zejména v podhorských oblastech severní Moravy. Obsahuje hodně nektaru, proto je vhodná na výrobu medu. Med z pohankových květů nepatří k nejchutnějším, ale je velmi zdravý.
Vzhled, chuť, vůně…
Tento med je tmavý, od sytě žluté barvy po hnědou. Má nezaměnitelné, silné aroma. Není příliš sladký a chutí připomíná melasu.
Zdraví
Pohankový med obsahuje B vitaminy, vitamin C, vápník, hořčík, draslík, železo a další zdraví prospěšné látky. Hodí se při léčbě křečových žil, rakovině nebo nespavosti. Příznivě působí na játra a ledviny.
Použití pohankového medu v gastronomii
Tím, že je tento med chuťově výrazný, se příliš nehodí do kávy a čaje, slouží ale jako sladidlo do mnoha dalších pokrmů.