Pohankový med

POHANKOVÝ MED není z nejčastějších druhů, je však jeden z nejzdravějších.

Historie a výskyt

Pohanka byla velmi populární plodinou v 16., 17. Století, postupně se však pěstovala čím dál méně, až se téměř vymizela. V posledních 20 letech je opět populární, zejména v ekologickém zemědělství, a s tím i výroba medu z ní.

Pohanka se pěstuje zejména v podhorských oblastech severní Moravy. Obsahuje hodně nektaru, proto je vhodná na výrobu medu. Med z pohankových květů nepatří k nejchutnějším, ale je velmi zdravý.

Vzhled, chuť, vůně…

Tento med je tmavý, od sytě žluté barvy po hnědou. Má nezaměnitelné, silné aroma. Není příliš sladký a chutí připomíná melasu.

Zdraví

Pohankový med obsahuje B vitaminy, vitamin C, vápník, hořčík, draslík, železo a další zdraví prospěšné látky. Hodí se při léčbě křečových žil, rakovině nebo nespavosti. Příznivě působí na játra a ledviny.

Použití pohankového medu v gastronomii

Tím, že je tento med chuťově výrazný, se příliš nehodí do kávy a čaje, slouží ale jako sladidlo do mnoha dalších pokrmů.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.