Pont-l´Evêque

PONT-I´EVEQUE je měkký sýr pocházející z Francie.

Původ a historie

Sýr se vyrábí v Normandii nejméně od 12. století a jedná se s největší pravděpodobností o nejstarší normandský sýr, který se stále vyrábí. Údajně vyl poprvé vyroben v klášteře cisterciáckých mnichů na západě od Caen.

Věhlas tohoto sýra se rozšiřuje po celé Francii během 16. století.

Dnes tento sýr nosí ochrannou značku AOC.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr se vyrábí ve čtyřech různých velikostech, ale všechny bochníky mají vždy výšku 3 cm a tvar kvádru. Těsto je mastné, vláčné, kůra má oranžově žlutou barvu. Obsah tuku v sušině je 45 %. Sýr má jemnou chuť a výraznou vůni.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z kravského mléka sráženého syřidlem. Nakrájená sýřenina se ukládá do forem, solí se a poté sýr zraje ve sklepeních 5-6 týdnů. Povrch bochníků se zvlhčuje solným roztokem, aby se mohl vytvořit červený maz.

Použití Pont-l´Evêque v gastronomii

Sýr výborně chutná s chlebem, je vhodný pro zapékání zeleninových nebo bramborových pokrmů.

Dostupnost a skladování

K dostání je ve specializovaných prodejnách sýrů.

Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a uzavřený v umělohmotné nádobě

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.