Potočnice lékařská (Nasturtium officinale)

Patří do čeledi brukvovitých. Tato vodní rostlina má lodyhu dlouhou až 70cm. Listy jsou tmavozelené, vyrůstají pod vodní hladinou nebo nad ní. Hroznovitá květenství mají bílou barvu. Potočnice obsahuje třísloviny, hořčiny, minerální látky, vitaminy a hořkou silici. V kuchyni se používá vždy čerstvá, nejlepší jsou vrcholky lodyh a mladé listy. Tato bylinka skvěle chutná na chlebu s máslem, přidává se také do bylinkového tvarohu a do polévek. Lze ji míchat s různými druhy salátů. Potočnice podporuje trávení, mírní bolesti a pomáhá v boji s jarní únavou.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.