Pouligny saint-Pierre
POULINGNY SAINT-PIERRE je měkký sýr původem z Francie.
Původ a historie
Sýr byl poprvé vyroben v 18. století ve francouzské obci stejného jména. Od roku 1976 nosí ochrannou značku AOC.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má tvar pyramidy, je vysoký asi 12,5 cm a jeho hmotnost je 250 g.
Chuť tohoto sýru je lehce nakyslá, lahodná, zráním se zvýrazňuje ořechové aroma. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Sýr se vyrábí z kozího mléka sráženého syřidlem. Sýřenina se přenáší do forem, které mají tvar pyramidy. Po odkapání a vytvarování se osolený sýr nechává schnout na mřížkách z latí nebo na slámových lůžkách. Doba zrání je 4-5 týdnů.
Použití Pouligny saint-Pierre v gastronomii
Tento sýr patří na sýrové mísy, lze jej zapékat na bílém chlebu či podávat v kombinaci s listovým salátem.
Dostupnost a skladování
K dostání je ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.