Pribina
PRIBINA je tradiční český měkký tavený sýr.
Původ a historie
Tento sýr se vyrábí od roku 1933. Název Pribina ale vznikl až v roce 1948 v mlékárně v Přibyslavi na Vysočině, která se dříve jmenovala Mlékařské a pastevní družstvo s.r.o.
V roce 1976 byl samostatný závod Pribina zrušen a připojen pod mlékárny v Havlíčkově Brodě.
V roce 1993 se mlékárna společně s dalšími stala součástí francouzské společnosti Bongrain, která má své sídlo v České republice v Hodoníně.
Výroba
Základem sýru Pribina je mléko a smetana. Vyrábí se v několika variantách a podle nich se přidává sušina, Ementál nebo Eidam, máslo, sůl a případné další suroviny.
Použití sýru Pribina v gastronomii
Tavené sýry Pribina mají podle složení různou chuť, velmi snadno se roztírají, mohou se použít i na přípravu mnoha pomazánek či do omáček.
Dostupnost
Sýry Pribina se prodávají se v krabičkách mnoha tvarů nebo v kelímcích s různou váhou. Jsou u nás snadno k dostání v různých supermarketech. Obchodní názvy se odvíjí od základního názvu Pribina.