Přílipka obecná

Je rozšířená u evropského pobřeží Atlantiku. Ve Středozemním moři se vyskytuje podobný druh – přílipka modravá.

Přílipky se konzumují jen v oblastech výskytu, komerčně se vůbec neloví.

Ulita je na povrchu pokrytá různobarevnými prstenci zbarvenými světlošedě až hnědošedě. Žebra ulity probíhají od špičky směrem k okraji, jsou střídavě nižší a vyšší. Přílipka obecná dorůstá do délky 6cm.

Lahodná chuť přílipek vynikne po uvaření, mohou se také smažit nebo dusit. Maso potom bývá poněkud tužší. V mnoha oblastech se přílipky konzumují syrové – vyjmou se z ulity, zbaví všech tmavých částí těla a útrobního vaku.

 

K příbuzným druhům patří jihoafrická přílipka zubatá, která dorůstá do délky 10cm.

V Tichomoří se vyskytuje největší zástupce přílipek, přílipka mexická, která dorůstá do délky 15-35cm.

Podél západoafrického pobřeží od Maroka po Angolu je rozšířená přílipka průsvitná, která dosahuje velikosti max. 7cm.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.