Provolone valpadana

PROVOLONE VALPADANA je sýr filata původem z Itálie.

Vzhled, chuť, vůně…

Provolone má různé tvary - kužele, hrušky, klobásy, melounu. Jeho hmotnost je 0,5-100 kg. Těsto s ojedinělými drobnými oky je kompaktní, má barvu slámy. Kůrka je zlatožlutá či žlutohnědá, tenká, hladká a lesklá. 

Chuť tohoto sýru je lahodně jemná, po delší době zrání výrazně aromatičtější. Obsah tuku v sušině je 44 %.

Výroba

Sýr je vyroben z plnotučného kravského mléka, které se sráží přidáním syrovátky a syřidla. Nadrcená sýřenina se promývá syrovátkou a vytahuje se.

Sýr se tvaruje ve formách, kde se zalévá solným roztokem. Zrání menších sýrů trvá 3 měsíce, o hodně déle pak zrají sýry větší.

Druhy

Dolce - zraje 2-3 měsíce.

Piccante - zraje déle než 4 měsíce a má ostřejší chuť. Může být i zauzený.

Použití Provolone valpadana v gastronomii

Provolone se dobře taví, je vhodný pro zapékání těstovinových jídel a nákypů, lze jej lehce zapéci také na grilu.

Dostupnost a skladování

K dostání je tento sýr ve specializovaných obchodech.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.