Provolone valpadana
PROVOLONE VALPADANA je sýr filata původem z Itálie.
Vzhled, chuť, vůně…
Provolone má různé tvary - kužele, hrušky, klobásy, melounu. Jeho hmotnost je 0,5-100 kg. Těsto s ojedinělými drobnými oky je kompaktní, má barvu slámy. Kůrka je zlatožlutá či žlutohnědá, tenká, hladká a lesklá.
Chuť tohoto sýru je lahodně jemná, po delší době zrání výrazně aromatičtější. Obsah tuku v sušině je 44 %.
Výroba
Sýr je vyroben z plnotučného kravského mléka, které se sráží přidáním syrovátky a syřidla. Nadrcená sýřenina se promývá syrovátkou a vytahuje se.
Sýr se tvaruje ve formách, kde se zalévá solným roztokem. Zrání menších sýrů trvá 3 měsíce, o hodně déle pak zrají sýry větší.
Druhy
Dolce - zraje 2-3 měsíce.
Piccante - zraje déle než 4 měsíce a má ostřejší chuť. Může být i zauzený.
Použití Provolone valpadana v gastronomii
Provolone se dobře taví, je vhodný pro zapékání těstovinových jídel a nákypů, lze jej lehce zapéci také na grilu.
Dostupnost a skladování
K dostání je tento sýr ve specializovaných obchodech.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.