Pyskoun růžový

Je rozšířený od středního Norska až po Senegal, Azorské ostrovy a Madeiru. Vyskytuje se také ve Středozemním moři. Žije v hloubkách do 40m, vydává se i do mělkých vod. Pyskoun růžový se loví jen v západním Středomoří. Do střední Evropy se dováží jen zřídka.

Ryby jsou pestře zbarvené, samci mají žlutooranžové tělo a hřbet posetý modrými podélnými pruhy, hlava je také sytě modrá. Samice mají tělo zbarvené cihlově červeně, v zadní části hřbetu jsou tři velké černé skvrny. Pyskoun růžový dorůstá do délky 35cm.

Maso je kvalitní, má ale hodně tvrdých, zvápenatělých kostí. Nejčastěji se pyskoun růžový připravuje smažený.

 

K velkým evropským zástupcům čeledi pyskounovitých patří pyskoun tmavý ( Labrus merula ) a pyskoun zelený ( Labrus viridis ).

Oba druhy jsou rozšířené ve východním Atlantiku a v celé oblasti Středozemního moře. Do prodeje se ale dostávají jen málokdy.

Maso je chuťově průměrné, používá se většinou na přípravu rybích polévek.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.