Raclettekäse

RACLETTEKÄSE je tvrdý sýr původem ze Švýcarska.

Vzhled, chuť, vůně…

Tvar bochníku je kulatý nebo i hranatý. Hmotnost je 5,5-7,5 kg, průměr nebo délka hrany je 30-35 cm. Těsto je lehce krémové, jemné, má barvu světle žlutou až barvu slonové kosti. Kůrka je hnědočervená.

Raclette má lehce nakyslou, aromatickou chuť. Obsah tuku v sušině je 45 %. 

Výroba

Tento sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka, které se zahřívá a sráží syřidlem. Sýrařskou harfou se sýřenina krájí, přitom se odsazuje syrovátka. Hmota se znovu zahřívá za stálého míchání a poté se překládá do forem. Nasolené sýrové bochníky zrají nejméně 3 měsíce.

Použití Raclettekäse v gastronomii

Sýr se dobře rozpouští, je proto vhodný k zapékání toastů nebo nákypů.

Dostupnost a skladování

Raclettekäse je k dostání v každé větší prodejně sýrů.

Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.