Raclettekäse
RACLETTEKÄSE je tvrdý sýr původem ze Švýcarska.
Vzhled, chuť, vůně…
Tvar bochníku je kulatý nebo i hranatý. Hmotnost je 5,5-7,5 kg, průměr nebo délka hrany je 30-35 cm. Těsto je lehce krémové, jemné, má barvu světle žlutou až barvu slonové kosti. Kůrka je hnědočervená.
Raclette má lehce nakyslou, aromatickou chuť. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka, které se zahřívá a sráží syřidlem. Sýrařskou harfou se sýřenina krájí, přitom se odsazuje syrovátka. Hmota se znovu zahřívá za stálého míchání a poté se překládá do forem. Nasolené sýrové bochníky zrají nejméně 3 měsíce.
Použití Raclettekäse v gastronomii
Sýr se dobře rozpouští, je proto vhodný k zapékání toastů nebo nákypů.
Dostupnost a skladování
Raclettekäse je k dostání v každé větší prodejně sýrů.
Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a děrované hliníkové fólie.