Rakytníkový olej
RAKYTNÍKOVÝ OLEJ – anglicky Sea buckthorn oil je velmi cenný rostlinný olej vyráběný z jadýrek a dužiny rakytníku řešetlákového (latinsky Hippophae rhamnoides).
Vitamínová bomba
Rakytníkový olej je nejcennější látka plodů rakytníku, ze kterých se získává pomocí studeného lisování. Obsahuje množství nenasycených mastných kyselin a velmi široké spektrum vitamínů, a má dokonce přibližně 3x vyšší obsah betakarotenu než mrkev, proto o něm můžeme právem mluvit jako o „vitamínové bombě“.
Původ a výskyt
Rakytník, ze kterého je vzácný olej vyráběn, má přirozený původ na územích Číny, Mongolska, Nepálu, Sibiře a Indie. O jeho léčivých účincích se našly záznamy až z doby antického Řecka. Technologie extrakce rakytníkového oleje byla vynalezena v Rusku před více než 50 lety.
Současnost
Obliba Rakytníkového oleje a rakytníku jako takového se soustřeďuje zejména ve střední Asii, ale i v Evropě. V Americe, kam se rakytník dostal pravděpodobně s ruskými emigranti, obliba rakytníkového oleje roste pomaleji.
Struktura, chuť, vůně…
Rakytníkový olej je olejnatá tekutina tmavě oranžové až červené barvy. Má charakteristickou vůni a chuť.
Zdraví a vitamíny
Rakytníkový olej obsahuje směs karotenů a karotenoidů, látek, které mají výrazné antioxidační účinky. Rakytníkový olej je bohatým zdrojem zdraví prospěšných mastných kyselin, obsahuje kyselinu olejovou olejové, linoleovou, palmitinovou a další, tedy omega 3, omega 6, omega 7 a omega 8 nenasycených mastných kyselin.
Rakytníkový olej je bohatým zdrojem vitamínů (A, K, E, D, B1, B6), obsahuje kyselinu listovou, třísloviny a minerální soli.
Léčivá hodnota rakytníkového oleje spočívá v jeho schopnosti regenerovat pokožku a sliznice, pomáhá hojit popáleniny, vředy i drobná zdanění kůže. Je též ceněn pro své omlazující účinky.
Použití rakytníkového oleje v gastronomii
Rakytníkový olej je nejlepší konzumovat po lžičkách, případně jej využít ve studené kuchyni, není určen k tepelným úpravám pokrmů.
Použití v péči o tělo
Rakytníkový olej je možné využít k zábalům, potírání ran či péči o pokožku hlavy a vlasové kořínky.
Můžeme se s ním setkat i v regenerační nebo léčebné kosmetice.
Dostupnost, spotřeba a skladování
Rakytníkový olej je k dostání v obchodech se zdravou výživou a v lékárnách.
Rakytníkový olej se skladuje v temnu při teplotě 5 – 10°C. Před otevřením je jeho trvanlivost 6 měsíců. Po otevření je potřeba jej spotřebovat do 3 měsíců.
Léčivé účinky
Rakytníkový olej
- posiluje imunitu
- napomáhá správné funkci trávicího ústrojí
- regeneruje pokožku
- má antioxidační a antibakteriální účinky
- obnovuje pružnost a průchodnost cév
- upravuje arteriální tlak
- rozpouští hleny
- napomáhá léčbě rakoviny
- přispívá k rychlejšímu růstu vlasů a omezuje jejich vypadávání