Reblochon de Savoie
REBLOCHON DE SAVOIE je polotvrdý francouzský sýr určený ke krájení.
Původ a historie
Reblochon vznikl přímo v srdci horské oblasti „Massif des Aravis“ savojském regionu Francie. Od roku 1958 nese ochrannou značku AOC a jeho výroba podléhá přísným pravidlům.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má kulatý tvar, je plochý. Jeho hmotnost je 450-500 g, výška 3,5 cm a průměr 14 cm. Vyrábí se také menší varianta. Kůrka je omývaná, potažená přirozenou ušlechtilou plísní.
Reblochon má robustní, máslovou chuť a voní po sklepeních, ve kterých zraje. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z čerstvého kravského mléka, do kterého se přidává syřidlo. Sýřenina setřesená do forem se zlehka lisuje. Doba zrání je 2 týdny. Během tohoto procesu se několikrát omývá kůrka.
Použití Reblochon de Savoie v gastronomii
Sýr je vhodný na sýrové mísy, podává se na chlebíčkách k snídani. Rebochon je tradiční složkou přidávanou do oblíbeného aplpského pokrmu tartiflette, chutná výborně zapečnený na bramborách či se sklenkou vína.
Dostupnost a skladování
K dostání je ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a uložený v umělohmotné krabici.