Řebříček obecný (Achillea millefolium)
Patří do čeledi hvězdnicovitých. Trvalka je vysoká asi 30-80cm, květy mají bílou až červenou barvu. Bylina má vysoký obsah éterických olejů a hořčin. K sušení se používají kvetoucí nedřevnaté lodyhy, které se po rozmělnění ukládají do tmavých sklenic. Mladé listy, čerstvě natrhané, se výborně hodí k zeleninovým pokrmům nebo k salátům. Chutnají také na chlebu s máslem. Čaj ze sušených květů a lodyh brzdí záněty, podporuje zažívání a zmírňuje křeče. Z řebříčku lze připravit i alkoholovou tinkturu nebo jej lze přidat do koupele. Tato bylina se nesmí užívat v těhotenství, může také vyvolat alergické reakce.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.