Rejnok ostnatý

Vyskytuje se v Atlantském oceánu, zřídka se objevuje také v jihozápadním Indickém oceánu. Podél evropského pobřeží se vyskytuje v Severním moři, Baltském moři, ve Středomoří a v západní oblasti Černého moře. Rejnok ostnatý žije u písčitého a bahnitého dna moře, zdržuje se v mělkých vodách i v úsecích do hloubky 300m. Živí se drobnými bezobratlými živočichy.

V mnoha zemích Evropy má rejnok ostnatý velký komerční význam, jedná se o nejdůležitější druh.

Ryby mají uprostřed těla podélnou řadu ostnů a menší skupinky ostnů na hřbetě. Tělo je hnědavě zbarvené s nepravidelnou skvrnitou kresbou. Dorůstají do délky 1m, většinou měří do 80cm.

Křídla rejnoků, zbavená kůže a chrupavek, se při tepelné úpravě nesmí vystavovat vysoké teplotě. Zůstane tak uchována chuť masa. Vhodným způsobem tepelné úpravy je dušení nebo pošírování. Délka úpravy má být 15-20 minut. Křídla jsou vhodná také k lehkému osmažení na másle.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.