Ricotta

RICOTTA je čerstvý sýr původem z Itálie.

Vzhled, chuť, vůně…

Podobně jako tvaroh se i tento sýr prodává v nádobkách. Lisuje se také do soudků nebo do bloků.

Sýr má měkkou, lehce zrnitou strukturu, je sněhobílý. Obsah tuku v sušině je       20 %. Chuť je nasládlá až nakysle mléčná.

Výroba

Ricotta se vyrábí ze syrovátky (ovčí, kraví nebo kozí), která se zahřátá na 70-80 °C zahušťuje. Aby se oddělila tekutina, je nutné ještě jednou hmotu ohřát. Sýr se překládá do košíků, ze kterých odkapává zbývající vlhkost, poté se vyjme z košíků, krátce se lisuje a nakonec se balí.

Druhy

Ricotta salata Militerno- vyrábí se ze syrovátky z ovčího mléka

Ricotta poemontese - ze syrovátky z kravského mléka a z 10 % mléka.

Ricotta romana - vzniká jako vedlejtší produkt při výrobě sýra Romano.

Použití sýru Ricotta v gastronomii

Ricotta se používá na obložené chleby, přidává se do antipasty, je výborná v palačinkách. Patří i do dortů a pečiva jako sladká náplň.

Ricotta je populární součástí mnoha italských pokrmů, jako jsou lasagne, manicotti, cassata, calzone, pizza, a ravioli. Je také vhodný k zahušťování omáček. Samotná ricotta chutná skvěle s vínem Savignon Blanc.

Dostupnost a skladování

K dostání je Ricotta ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v zatavené fólii v chladničce, nebalený sýr má pouze krátkou trvanlivost.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.