Ricotta
RICOTTA je čerstvý sýr původem z Itálie.
Vzhled, chuť, vůně…
Podobně jako tvaroh se i tento sýr prodává v nádobkách. Lisuje se také do soudků nebo do bloků.
Sýr má měkkou, lehce zrnitou strukturu, je sněhobílý. Obsah tuku v sušině je 20 %. Chuť je nasládlá až nakysle mléčná.
Výroba
Ricotta se vyrábí ze syrovátky (ovčí, kraví nebo kozí), která se zahřátá na 70-80 °C zahušťuje. Aby se oddělila tekutina, je nutné ještě jednou hmotu ohřát. Sýr se překládá do košíků, ze kterých odkapává zbývající vlhkost, poté se vyjme z košíků, krátce se lisuje a nakonec se balí.
Druhy
Ricotta salata Militerno- vyrábí se ze syrovátky z ovčího mléka
Ricotta poemontese - ze syrovátky z kravského mléka a z 10 % mléka.
Ricotta romana - vzniká jako vedlejtší produkt při výrobě sýra Romano.
Použití sýru Ricotta v gastronomii
Ricotta se používá na obložené chleby, přidává se do antipasty, je výborná v palačinkách. Patří i do dortů a pečiva jako sladká náplň.
Ricotta je populární součástí mnoha italských pokrmů, jako jsou lasagne, manicotti, cassata, calzone, pizza, a ravioli. Je také vhodný k zahušťování omáček. Samotná ricotta chutná skvěle s vínem Savignon Blanc.
Dostupnost a skladování
K dostání je Ricotta ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v zatavené fólii v chladničce, nebalený sýr má pouze krátkou trvanlivost.