Rocamadour

ROCAMADOUR je měkký sýr původem z Francie.

Původ a historie

Rocamadour se vyrábí v regionech Périgord a Quercy a jeho název je odvozen od stejnojmenné vesnice. Od roku 1996 nosí Rocamador ochranné označení AOC.

Vzhled, chuť, vůně…

Průměr bochníčku je 6 cm a výška menší než 2 cm. Těsto je měkké, má barvu slonové kosti. Kůrka je přirozená, jemná, po delším zrání s jemným povlakem modré plísně.

Čím je sýr starší, tím má výraznější příchuť po lískových oříšcích. Voní decentně po kozím mléce. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Výroba

Rocamadour se vyrábí z čerstvého kozího mléka sráženého přirozeným syřidlem. Sýřenina se ukládá do malých forem, ve kterých se osolí a vytvaruje. Poté se bochníčky ukládají do sklepení s přesně určenou vlhkostí vzduchu a konstantní teplotou.

Použití sýru Rocamadour v gastronomii

Rocamadour se podává na závěr menu. Chutná skvěle k červenému vínu.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je k dostání ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se dobře zabalený v chladničce, ale pouze krátkou dobu

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.