Rocamadour
ROCAMADOUR je měkký sýr původem z Francie.
Původ a historie
Rocamadour se vyrábí v regionech Périgord a Quercy a jeho název je odvozen od stejnojmenné vesnice. Od roku 1996 nosí Rocamador ochranné označení AOC.
Vzhled, chuť, vůně…
Průměr bochníčku je 6 cm a výška menší než 2 cm. Těsto je měkké, má barvu slonové kosti. Kůrka je přirozená, jemná, po delším zrání s jemným povlakem modré plísně.
Čím je sýr starší, tím má výraznější příchuť po lískových oříšcích. Voní decentně po kozím mléce. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Rocamadour se vyrábí z čerstvého kozího mléka sráženého přirozeným syřidlem. Sýřenina se ukládá do malých forem, ve kterých se osolí a vytvaruje. Poté se bochníčky ukládají do sklepení s přesně určenou vlhkostí vzduchu a konstantní teplotou.
Použití sýru Rocamadour v gastronomii
Rocamadour se podává na závěr menu. Chutná skvěle k červenému vínu.
Dostupnost a skladování
Tento sýr je k dostání ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se dobře zabalený v chladničce, ale pouze krátkou dobu