Roketa setá (Eruca sativa)
Patří do čeledi brukvovitých. Tato bylinka je známá také pod názvem rukola. Je vysoká až 50cm, květy v řídkých květenstvích jsou žlutobílé. Později se z nich vyvíjejí plody a semena. Ty mohou sloužit jako koření. Listy rokety obsahují vitamin C a hořčičné silice. Při sklízení se odtrhávají jednotlivě nebo je možné odříznout celou lodyhu. Po dozrání květenství se mohou sklízet semena, tzv. "hořčičná semena". Lisuje se z nich olej nebo se používají k nakládání zeleniny. Mladé listy chutnají jako hořčice, ořechy a řeřicha, jsou vhodné pro přípravu salátu bohatého na vitaminy. Mohou se přidávat také do bylinkových tvarohů, okoření také omáčky. Roketa podporuje trávení, má antibakteriální účinky.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.