Roma, Ribe a Baldo

ROMA, RIBE a BALDO jsou mezinárodní názvy pro druhy rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Roma a Ribe se tradičně pěstují v různých oblastech Itálie, Ribe též ve Spojených státech amerických.

Baldo pochází z Turecka, odkud se vyváží do světa. V omezeném množství se pěstuje i v USA.

Vzhled a vlastnosti

Odrůda Roma se definuje jako „superfino“, což znamená, že její zrna jsou hodně dlouhá.

Délka zrn Ribe se různí a Baldo je rýže krátkozrnná. Všechny tyto druhy obsahují méně škrobu než jiné italské druhy rýže a vyznačují se čistě bílou barvou.

Použití v gastronomii

Roma, Ribe a Baldo jsou poněkud zastíněny jinými italskými druhy rýže – Arborio, Carnaroli a Vialone Nano, ze kterých se připravuje klasické risotto. Odrůdy, kterým se věnuje tento článek, se na rizoto hodí také, nedosáhnou však takové krémovosti. Lepší je připravovat z nich polévky, ovocné rýžové nákypy nebo je vařit jako přílohy k masitým i bezmasým jídlům.

Ribe je vhodná i k přípravě paelly a často se hodně dochucuje kořením a bylinkami.

Roma je k dostání ve vakuových baleních.

Ribe se prodává v podobě parboiled, tzn. předvařená v páře.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.