Roma, Ribe a Baldo
ROMA, RIBE a BALDO jsou mezinárodní názvy pro druhy rýže (Oryza sativa).
Výskyt a historie
Roma a Ribe se tradičně pěstují v různých oblastech Itálie, Ribe též ve Spojených státech amerických.
Baldo pochází z Turecka, odkud se vyváží do světa. V omezeném množství se pěstuje i v USA.
Vzhled a vlastnosti
Odrůda Roma se definuje jako „superfino“, což znamená, že její zrna jsou hodně dlouhá.
Délka zrn Ribe se různí a Baldo je rýže krátkozrnná. Všechny tyto druhy obsahují méně škrobu než jiné italské druhy rýže a vyznačují se čistě bílou barvou.
Použití v gastronomii
Roma, Ribe a Baldo jsou poněkud zastíněny jinými italskými druhy rýže – Arborio, Carnaroli a Vialone Nano, ze kterých se připravuje klasické risotto. Odrůdy, kterým se věnuje tento článek, se na rizoto hodí také, nedosáhnou však takové krémovosti. Lepší je připravovat z nich polévky, ovocné rýžové nákypy nebo je vařit jako přílohy k masitým i bezmasým jídlům.
Ribe je vhodná i k přípravě paelly a často se hodně dochucuje kořením a bylinkami.
Roma je k dostání ve vakuových baleních.
Ribe se prodává v podobě parboiled, tzn. předvařená v páře.