Roncal

RONCAL je tvrdý sýr původem ze Španělska.

Původ

Roncal pochází ze stejnojmenného údolí v Baskicku nedaleko francouzských hranic. Nese chráněné označení PDO, které zaručuje originální způsob výroby tohoto sýra.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar válce o hmotnosti 1-3 kg. Těsto je pevné s málo oky, má bíložlutou barvu. Kůrka je slámově žlutá nebo nahnědlá. Obsah tuku v sušině je 50 %.

Chuť tohoto sýru je ořechová až pikantní. Čím je Roncal zralejší, tím je výraznější aroma ovčího sýru.

Výroba

Roncal se vyrábí z ovčího mléka sráženého přirozeným syřidlem nebo fermenty. Doba zrání je nejméně 5 měsíců.

Použití sýru Roncal v gastronomii

Výborně sýr chutná s chlebem, hodí se i k zapékání masových nebo zeleninových pokrmů. Dobře se hodí například k vínu Sauvignon Blanc.

Dostupnost a skladování

K dostání je Roncal ve specializovaných prodejnách sýrů.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.