Roncal
RONCAL je tvrdý sýr původem ze Španělska.
Původ
Roncal pochází ze stejnojmenného údolí v Baskicku nedaleko francouzských hranic. Nese chráněné označení PDO, které zaručuje originální způsob výroby tohoto sýra.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má tvar válce o hmotnosti 1-3 kg. Těsto je pevné s málo oky, má bíložlutou barvu. Kůrka je slámově žlutá nebo nahnědlá. Obsah tuku v sušině je 50 %.
Chuť tohoto sýru je ořechová až pikantní. Čím je Roncal zralejší, tím je výraznější aroma ovčího sýru.
Výroba
Roncal se vyrábí z ovčího mléka sráženého přirozeným syřidlem nebo fermenty. Doba zrání je nejméně 5 měsíců.
Použití sýru Roncal v gastronomii
Výborně sýr chutná s chlebem, hodí se i k zapékání masových nebo zeleninových pokrmů. Dobře se hodí například k vínu Sauvignon Blanc.
Dostupnost a skladování
K dostání je Roncal ve specializovaných prodejnách sýrů.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.