Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis)

Jinak také rozmarýn nebo merdov. Používáme listy, čerstvé a sušené. Chuť rozmarýny je kořenitá, pryskyřičnatá. Čerstvá má hodně aromatickou vůni. Sušená je trpká a trochu hořká. Rozmarýna je oblíbená ve středozemní a středoevropské kuchyni. Hodí se k luštěninám, bramborám, k rajčatům, cuketám či k lilkům, ochucuje se jí také vepřové maso a drůbež, zvěřina i jehněčí. Čerstvou i sušenou rozmarýnu je možné zakoupit v každém supermarketu. Čerstvé snítky uchováváme zabalené do vlhkého kuchyňského papíru a vložené do mikrotenového sáčku. Vydrží v chladničce déle než týden. Sušenou rozmarýnu uchováváme bez přístupu vzduchu v temnu a chladu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.