Ryzec kafrový

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk ryzce kafrového měří 25-50mm, je nízce vyklenutý, potom uprostřed vtlačený až nálevkovitý, většinou s ostrým hrbolkem, dlouho podvinutý. Je ojíněný, nelesklý, nepásovaný, suchý, na okraji jemně vrásčitý. Zbarvený je špinavě červenohnědě, za vlhka červenohnědě až cihlově červenohnědě. Lupeny jsou přirostlé, husté, zbarvené červenohnědě. Po otlačení jsou hnědě skvrnité, ve stáří bíle poprášené. Třeň o rozměrech 30-80x4-7mm je válcovitý, zpravidla zakřivený, ojíněný až jemně plstnatý. Zbarvený je světle až tmavě červenohnědě. Dužnina je světle červenohnědá, má mírnou chuť a při zasychání silně voní cikorkou nebo libečkem. Mléko je bílé, vodnaté, má mírnou až nahořklou chuť.

Ryzec kafrový roste především pod buky, duby, smrky a borovicemi v listnatých i jehličnatých lesích bohatých na humus. Vyskytuje se zejména na kyselých půdách v mechových porostech. Vzácný ryzec krémový má výrazně oranžově červený, uprostřed tmavší klobouk, který je vrásčitý, na okraji až vrásčitě rýhovaný. Dužnina páchne po pelargoniích, výtrusný prach je světlejší, jiný je tvar i velikost výtrusů.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.