Ryzec severský

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk ryzce severského měří 50-160mm, je vyklenutý, potom plochý, uprostřed vmáčklý až téměř nálevkovitý, podvinutý, slizký. Zbarvený je nejdříve tmavě olovově šedě, potom fialově šedě nebo hnědě, od středu vybledá do červenohnědé až kožově žluté barvy. Po otlačení tmavě hnědně. Lupeny jsou bílé, ve stáří světle okrové až medově žluté, na otlačených místech okrově olivové, šedozelené od kapek mléka. Třeň o rozměrech 40-100x10-35mm je mírně kyjovitý nebo vřetenovitý, lepkavý, lesklý, zbarvený olovově šedě až plavě žlutě. Dužnina je bělavá, v klobouku nafialovělá. Má téměř mírnou chuť a slabou ovocnou vůni. Mléko je bílé, zasychání sírově žloutne. Má nejdříve mírnou, potom silně palčivou a škrabavou chuť.

Ryzec severský roste vzácně, jednotlivě nebo ve skupinách, na vlhkých místech v jehličnatých lesích. Vyskytuje se na kyselých půdách ve vyšších polohách.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.