Ryzec syrovátkový

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od června do října. Klobouk ryzce syrovátkového měří 25-80mm, je ploše vyklenutý, potom uprostřed vmáčklý až nálevkovitý, zpravidla bez hrbolku, vrásčitý, suchý, matný, nepásovaný, ojíněný. Zbarvený je tmavě červenohnědě až černohnědě, vysychá do olivově šedé barvy. Lupeny jsou přirostlé až krátce sbíhavé, nažloutlé, potom žluté až skořicově žluté, nakonec okrově rezavé, na ostří rezavé. Třeň o rozměrech 20-80x5-15mm je válcovitý, ojíněný, zbarvený skořicově nažloutle, později hnědookrově až červenohnědě. Za sucha je šednoucí nebo olivově šednoucí. Dužnina je špinavě okrová až světle skořicová, v bázi třeně červenohnědá. Má mírnou chuť a ploštičný pach. Mléko je vodnaté a má mírnou chuť.

Ryzec syrovátkový roste hojně, jednotlivě nebo v menších skupinách, v listnatých lesích a v parcích, pod duby, zřídka pod buky, zpravidla okolo cest. Podobný ryzec ploštičný má plochý, uprostřed až vmáčklý klobouk zbarvený červenookrově až červenohnědě. Lupeny mají růžový nádech, třeň je oranžově rezavý s odstále chlupatou bází.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.