Ryzec syrovinka

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk ryzce syrovinky měří 50-150mm, je nejdříve vyklenutý, potom uprostřed vmáčklý, dlouho podvinutý, někdy jemně vrásčitý, nepásovaný, suchý. Je jemně sametový, rezavě oranžový, žlutooranžový, skořicový, uprostřed nejtmavší. Po otlačení je špinavě okrový až tmavohnědý. Lupeny jsou připojené až krátce sbíhavé, křehké, zbarvené nažloutle. Po otlačení a ve stáří jsou hnědě skvrnité. Třeň o rozměrech 60-120x10-30mm je válcovitý až mírně vřetenovitý, pevný. Zbarvený je stejně jako klobouk, jen o trochu světleji. Dužnina je bělavá, po poranění rezavě až hnědě skvrnitá, potom šednoucí. Má slanečkový pach, v reakci se zelenou skalicí zelená. Mléko je hojné, bílé, zasycháním mírně šedne. Je lepkavé, má nahořklou chuť.

Ryzec syrovinka roste poměrně vzácně, většinou jednotlivě nebo v menších skupinách, v listnatých, vzácněji i v jehličnatých lesích. Vyskytuje se zejména v pahorkatinách a nižších horských polohách.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.