Sadri

SADRI je mezinárodní název pro velmi kvalitní druh dlouhozrnné rýže (Oryza sativa).

Výskyt a historie

Rýže Sadri se tradičně pěstuje v nejsevernější části Íránu, v provincii Gilan, která je omývána Kaspickým mořem.

Vzhled a vlastnosti

Zrnka Sadri jsou čistě bílá, dlouhá až 7 mm a velmi aromatická – mají svěží květinovou vůni. Sadri bývá označována za nejchutnější rýži na světě a o její kvalitě vás přesvědčí také fakt, že je z naprosté většiny zpracovávána ručně. O tom bohužel svědčí i malá dostupnost a vysoká cena této rýže – jedná se o jeden z nejdražších druhů vůbec. Zároveň mnoho lidí tvrdí, že je Sadri ze všech rýží nejkvalitnější a nejchutnější, rozhodně tedy stojí za to ji ochutnat.

Použití Sadri v gastronomii

Sadri se tepelně upravuje podobně jako třeba jasmínová rýže, to znamená, že by se měla v hrnci s vodou (poměr 2 díly vody na 1 díl rýže) přivést k varu, potom přemístit na nejmenší plotýnku a nad co nejmenším plamenem nechat probublávat asi 15 minut. Výhodou je speciální hrnec na rýži, dík němuž dosáhne rýže nejlepší chuti.

Ve vaší kuchyni najde Sadri uplatnění jako skvělá a nadýchaná příloha nejen k masu, ale i k rybě nebo zelenině.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.