Saint-Nectaire

SAINT-NECTAIRE je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Francie.

Původ a historie

Tento sýr se vyrábí v regionu Auvergne ve střední Francii přinejmenším již od 17. století. Svou oblibu si získal i na dvoře krále Ludvíka XIV. Byl také znám jako „žitný sýr“, neboť dozrával právě na této obilovině.

Vzhled, chuť, vůně…

Saint-Nectaire se vyrábí ve dvou velikostech, má tvar kulatého bochníku. Těsto je vláčné a pružné, kůrka je bělavá, žlutá nebo až načervenalá s plísní. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Tento sýr má plnou, ořechovou chuť, lehce zemitou. Voní lehce po bramborách.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z kravského mléka, které se ohřáté na 32 °C sráží přidáním syřidla. Nadrobená sýřenina se lisuje do forem, poté se sýr solí, balí do plachetek a znovu lisuje. Sýr zraje 21 dnů. Během tohoto procesu se povrch omývá slanou vodou, podporuje se tak růst povrchové plísně.

Použití Saint-Nectaire v gastronomii

Saint-Nectaire se podává po jídle, je také vhodný k zapékání a k ochucení polévek.

Dostupnost a skladování

Tento sýr je k dostání ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a uložený v umělohmotné nádobě. Vydrží tak několik dní čerstvý.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.