Saint-Nectaire
SAINT-NECTAIRE je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Francie.
Původ a historie
Tento sýr se vyrábí v regionu Auvergne ve střední Francii přinejmenším již od 17. století. Svou oblibu si získal i na dvoře krále Ludvíka XIV. Byl také znám jako „žitný sýr“, neboť dozrával právě na této obilovině.
Vzhled, chuť, vůně…
Saint-Nectaire se vyrábí ve dvou velikostech, má tvar kulatého bochníku. Těsto je vláčné a pružné, kůrka je bělavá, žlutá nebo až načervenalá s plísní. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Tento sýr má plnou, ořechovou chuť, lehce zemitou. Voní lehce po bramborách.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z kravského mléka, které se ohřáté na 32 °C sráží přidáním syřidla. Nadrobená sýřenina se lisuje do forem, poté se sýr solí, balí do plachetek a znovu lisuje. Sýr zraje 21 dnů. Během tohoto procesu se povrch omývá slanou vodou, podporuje se tak růst povrchové plísně.
Použití Saint-Nectaire v gastronomii
Saint-Nectaire se podává po jídle, je také vhodný k zapékání a k ochucení polévek.
Dostupnost a skladování
Tento sýr je k dostání ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, zabalený do pergamenu a uložený v umělohmotné nádobě. Vydrží tak několik dní čerstvý.