Sainte-maure de Touraine

SAINTE- MAURE DE TOURAINE je měkký sýr pocházející z Francie.

Původ a historie

Tento sýr se vyrábí ve francouzské oblasti Touraine a od roku 1990 je chráněný značkou AOC.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar válce, do jehož středu je zasunuté stéblo slámy. Průměr válce je 4,8-6,5 cm a délka je 28 cm. Těsto má pastovitou konzistenci, je bílé. Na kůrce je slabý povlak ušlechtilé plísně a bývá posypána popelem. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Tento sýr má charakteristické kozí aroma a chutná po houbách.

Výroba

Tento sýr se Vyrábí se z kozího mléka sráženého syřidlem. Sýřenina se plní do forem, které mají podlouhlý tvar. Sýr se osolí a vytvaruje. Může se posypat rostlinným popelem. Doba zrání je nejméně 10 dní.

Použití Sainte-maure v gastronomii

Sýr Sainte-maure je vhodný k zapékání, nakrájený na plátky se podává jako předkrm. Výborně chutná v kombinaci s ovocem nebo se salátem.

Dostupnost a skladování

K dostání je ve specializovaných prodejnách.

Lze jej uchovat několik dní v chladničce, pokud je dobře zabalený.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.