Sainte-maure de Touraine
SAINTE- MAURE DE TOURAINE je měkký sýr pocházející z Francie.
Původ a historie
Tento sýr se vyrábí ve francouzské oblasti Touraine a od roku 1990 je chráněný značkou AOC.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má tvar válce, do jehož středu je zasunuté stéblo slámy. Průměr válce je 4,8-6,5 cm a délka je 28 cm. Těsto má pastovitou konzistenci, je bílé. Na kůrce je slabý povlak ušlechtilé plísně a bývá posypána popelem. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Tento sýr má charakteristické kozí aroma a chutná po houbách.
Výroba
Tento sýr se Vyrábí se z kozího mléka sráženého syřidlem. Sýřenina se plní do forem, které mají podlouhlý tvar. Sýr se osolí a vytvaruje. Může se posypat rostlinným popelem. Doba zrání je nejméně 10 dní.
Použití Sainte-maure v gastronomii
Sýr Sainte-maure je vhodný k zapékání, nakrájený na plátky se podává jako předkrm. Výborně chutná v kombinaci s ovocem nebo se salátem.
Dostupnost a skladování
K dostání je ve specializovaných prodejnách.
Lze jej uchovat několik dní v chladničce, pokud je dobře zabalený.