Salám Gothaj
Gothajský salám je poměrně oblíbený druh měkkého salámu, který se velmi často přidává například do bramborového salátu.
Podle dřívější normy se do začátku devadesátých let 20. století mělo 10 kg salámu složení
- hovězí zadní maso - 2,9 kg
- libové vepřové maso - 2,9 kg
- tučné vepřové maso bez kůže - 0,55 kg
- sádlo na špíček - 3,5 kg
- pitná voda - 0,6 l
- koření
- sůl
Po zrušení závaznosti norem po roce 1989 došlo i u tohoto salámu k snížení kvality. Vyhláška 264 z roku 2003 znamenala částečné zlepšení, protože podle ní musí gothajský salám obsahovat alespoň 40% masa. I tak je ale Gothaj méně kvalitní výrobek složený především z drůbežího separátu, mletých kůží, sádla, vody, škrobu a dalších plnidel a zahušťovadel.
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.