Salám Kabanos
Kabanos je točený salám, který má u různých výrobců rozdílnou recepturu. Někteří výrobci používají pouze vepřové maso, jiní směs přibližně 60% vepřového a 40% hovězího masa. Název kabanos má původ v polštině a je odvozen od slova kaban, kterým se označují mladí vepři, z kterých masa se v Polsku kabanos vyrábí. Kabanos je dle tvrzení Polské republiky typicky polským výrobkem a Polsko na základě toho požádalo EU o registraci kabanosu jako zaručené polské specialitu. Česká republika se tomuto požadavku brání, protože v Polsku se používá pomnožný název kabanosy a od českého výrobku se liší složením i vzhledem. Polské kabanosy připomínají spíše trvanlivou klobásu, jsou tenčí a sušší.
Po zrušení závaznosti bývalých norem po roce 1989 došlo v Česku k prudkému snížení kvality kabanosu a levné kabanosy v současnosti obsahují pouze 50% masa. Zbylá část se skládá z vody se zahušťovadly, mletých kůží, sádla, různých ochucovadel, barviv, stabilizátorů, emulgátorů a dalších případných látek – tzv. éček.