Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Jinak také babské ucho. Používáme listy, čerstvé i sušené. Šalvěj má čerstvou, kořenitou chuť, je trochu nahořklá. Toto koření je typické pro italskou kuchyni, pokrmy jako saltimbocca, tortellini či polenta s gorgonzolou se bez šalvěje neobejdou. Hodí se také k bramborám, k rajčatům, přidává se do drůbeží nádivky a do sekané. Šalvěj čerstvou i sušenou je možné zakoupit v každém supermarketu. Čerstvé snítky zabalené do kuchyňského papíru a vložené do mikrotenového sáčku vydrží v chladničce několik dní. Sušenou šalvěj uchováváme bez přístupu vzduchu v temnu a chladu.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.