Samsø

SAMSO je sýr určený ke krájení pocházející z Dánska.

Původ a historie

Sýr je pojmenován po Dánském ostrově, kde se začal vyrábět již na začátku 19. století.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar kulatých bochníků nebo hranolů. Těsto s málo oky má slámovou barvu, kůrka je rovněž žlutá a chráněná vrstvou vosku. 

Chuť tohoto sýru je lahodná, ořechová, podobá se chutí sýru Ementál, ale je jemnější. Obsah tuku v sušině je 45 %.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka sráženého syřidlem. Rozdrobená sýřenina se za stálého míchání znovu ohřívá, poté se těsto lisuje, tvaruje a solí. Doba zrání je nejméně 3 měsíce.

Použití sýru Samsø v gastronomii

Samsø se dobře taví, je proto vhodný k zapékání toastů nebo nákypů. Výborně chutná s chlebem.

Dostupnost a skladování

K dostání je tento sýr ve specializovaných obchodech se sýry.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený do pergamenu a fólie.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.