Samsø
SAMSO je sýr určený ke krájení pocházející z Dánska.
Původ a historie
Sýr je pojmenován po Dánském ostrově, kde se začal vyrábět již na začátku 19. století.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má tvar kulatých bochníků nebo hranolů. Těsto s málo oky má slámovou barvu, kůrka je rovněž žlutá a chráněná vrstvou vosku.
Chuť tohoto sýru je lahodná, ořechová, podobá se chutí sýru Ementál, ale je jemnější. Obsah tuku v sušině je 45 %.
Výroba
Tento sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka sráženého syřidlem. Rozdrobená sýřenina se za stálého míchání znovu ohřívá, poté se těsto lisuje, tvaruje a solí. Doba zrání je nejméně 3 měsíce.
Použití sýru Samsø v gastronomii
Samsø se dobře taví, je proto vhodný k zapékání toastů nebo nákypů. Výborně chutná s chlebem.
Dostupnost a skladování
K dostání je tento sýr ve specializovaných obchodech se sýry.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený do pergamenu a fólie.