São jorge

SÄO JORGE je tvrdý sýr pocházející z Portugalska.

Původ

Sýr Säo jorge je pojmenován podle stejnojmenného ostrova, který se nachází přibližně 900 mil od západního pobřeží Portugalska a je součástí souostroví Azory. Na tomto ostrově je momentálně vyráběn přibližně třemi mlékárnami.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má kulatý tvar, průměr 25-35 cm, výšku 10-15 cm a hmotnost 8-12 kg. Těsto s málo oky je pevné, kůra je tmavě žlutá, tvrdá. Povrch může tvořit vrstva parafinu. Obsah tuku v sušině je 45 %. Tento sýr má pronikavou, lehce slanou chuť a výrazné aroma.

Výroba

Säo jorge se vyrábí z čerstvého kravského mléka. Po sražení se pomalu nechává odtéci syrovátka, poté se těsto vkládá do forem a lisuje se. Sýr zraje nejméně 3 měsíce.

Použití Säo jorge v gastronomii

Tento sýr se nejlépe podává k vínu, nastrouhaný se přidává k omáčkám a polévkám nebo k pečeným pokrmům.

Dostupnost a skladování

K dostání je Säo jorge pouze ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.