Sardinka obecná

Je rozšířená od jihu Severního moře, kde se vyskytuje jen zřídka, po atlantské pobřeží Maroka. Hojně se vyskytuje ve Středozemním moři, proniká také do Černého moře. Sardinky mají velký hospodářský význam.

Sardinka obecná se od sledě obecného a šprota obecného odlišuje skřelemi opatřenými zkostnatělými podélnými hranami. Podél hřbetu asi v polovině těla mají ryby řadu tmavých skvrn. Sardinky dorůstají do délky max. 25cm, většinou měří jen do 20cm.

Čerstvé sardinky jsou vhodné ke smažení vcelku nebo ke grilování.

 

Hospodářsky důležité jsou také sardinka tichomořská ( Sardinops sagax ),  sardinka japonská ( Sardinops melanosticta ), sardinka kalifornská ( Sardinops caeureleus ), a sardinka jihoafrická ( Sardinops occelatus ). Ryby tohoto druhu se na evropský trh čerstvé nedostávají, prodávají se konzervované.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.