Sardinka obecná
Je rozšířená od jihu Severního moře, kde se vyskytuje jen zřídka, po atlantské pobřeží Maroka. Hojně se vyskytuje ve Středozemním moři, proniká také do Černého moře. Sardinky mají velký hospodářský význam.
Sardinka obecná se od sledě obecného a šprota obecného odlišuje skřelemi opatřenými zkostnatělými podélnými hranami. Podél hřbetu asi v polovině těla mají ryby řadu tmavých skvrn. Sardinky dorůstají do délky max. 25cm, většinou měří jen do 20cm.
Čerstvé sardinky jsou vhodné ke smažení vcelku nebo ke grilování.
Hospodářsky důležité jsou také sardinka tichomořská ( Sardinops sagax ), sardinka japonská ( Sardinops melanosticta ), sardinka kalifornská ( Sardinops caeureleus ), a sardinka jihoafrická ( Sardinops occelatus ). Ryby tohoto druhu se na evropský trh čerstvé nedostávají, prodávají se konzervované.