Selles-sur-Cher

SELLES-SUR-CHER je měkký sýr původem z Francie.

Původ a historie

Tento sýr pochází se Sologne ve střední Francii, poprvé se začal vyrábět v 19. století.

Vzhled, chuť, vůně…

Sýr má tvar kulatého bochníčku o průměru 9 cm, výšce 2,5-3 cm a hmotnosti 150 g. Těsto je velmi pevné, bílé. Povrch tvoří popel a namodrale bílá plíseň. Obsah tuku v sušině je 45 %. Tento sýr má ořechovou chuť a voní decentně po kozím mléce.

Výroba

Selles se vyrábí z kozího mléka, které se sráží malým množstvím syřidla. Sýřenina se plní do forem, ze kterých může odtékat syrovátka. Po vyjmutí z forem se do sýru vtírá směs soli a rostlinného popela. Doba zrání je 10 dní až 3 týdny.

Použití Seller-sur-Cher v gastronomii

Selles-sur-Cher se podává jako dezert na závěr stolování.

Dostupnost a skladování

Je k dostání ve specializovaných prodejnách.

Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.