Selles-sur-Cher
SELLES-SUR-CHER je měkký sýr původem z Francie.
Původ a historie
Tento sýr pochází se Sologne ve střední Francii, poprvé se začal vyrábět v 19. století.
Vzhled, chuť, vůně…
Sýr má tvar kulatého bochníčku o průměru 9 cm, výšce 2,5-3 cm a hmotnosti 150 g. Těsto je velmi pevné, bílé. Povrch tvoří popel a namodrale bílá plíseň. Obsah tuku v sušině je 45 %. Tento sýr má ořechovou chuť a voní decentně po kozím mléce.
Výroba
Selles se vyrábí z kozího mléka, které se sráží malým množstvím syřidla. Sýřenina se plní do forem, ze kterých může odtékat syrovátka. Po vyjmutí z forem se do sýru vtírá směs soli a rostlinného popela. Doba zrání je 10 dní až 3 týdny.
Použití Seller-sur-Cher v gastronomii
Selles-sur-Cher se podává jako dezert na závěr stolování.
Dostupnost a skladování
Je k dostání ve specializovaných prodejnách.
Uchovává se v chladničce, dobře zabalený. Vydrží tak několik dní.