Sépie obecná

Je rozšířená v Atlantském oceánu od Norska po jih Afriky a také v celém Středozemním moři. Sépie obecná se většinou zdržuje u dna moře, kde se natřásáním ploutevního lemu zahrabává do písku. Písek, který se na těle sépie usadí, slouží jako maskování.

Sépie obecná má, stejně jako ostatní příslušníci rodu Sepia, zploštělé oválné až okrouhlé tělo, na bocích přecházející do ploutevního lemu. Charakteristickým znakem je zebrovitá kresba z tmavých příčných pruhů na hřbetě. Břicho je zbarvené nevýrazně. Chapadla jsou dvě, dlouhá, zpravidla stočená a ukrytá v dutinách po obou stranách úst. Pokud se přiblíží kořist, sépie chapadla velmi rychle vystřelí.

Větší jedinci mohou dosáhnout délky až 65cm, v průměru sépie měří 25-30cm.

Sépie obecné se ve střední Evropě neprodávají tak často jako olihně. Křehčí maso mají menší sépie, maso větších jedinců je třeba nejdříve naklepat a potom tepelně upravit. Vhodným způsobem úpravy je smažení nebo grilování. Sépie lze také nadívat a péct, v Itálii jsou oblíbené dušené.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.