Serra de Estrela

SERRA DE ESTRELA je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Portugalska.

Původ a historie

Serra da Estrela je králem portugalského sýru, je vyráběn už po dlouhá léta horskými pastevci ve stejnojmenných horách v regionu Beira.

Vzhled, vůně, chuť…

Tvar sýru je kulatý, průměr je 15-20 cm, výška 4-6 cm a hmotnost 1-1,7 kg. Těsto nemá oka, je krémové až měkké, téměř roztíratelné, světle žluté barvy. Kůrka mívá trhliny, je pevná až tvrdá. Obsah tuku v sušině je 45 %. Chuť tohoto sýru je kořeněná, pikantní.

Výroba

Tento sýr se vyrábí z čerstvého ovčího mléka sráženého šťávou z artyčoku kardového. Přirozenou cestou se nechává pomalu odtéci syrovátka. Osolený sýr zraje ve dvou fázích nejméně 30 dní. Nejdříve ve vlhkých prostorách, poté v suchých a chladných sklepeních či jeskyních.

Použití Serra de Estrela v gastronomii

Serra se nejlépe hodí na sýrovou mísu, podává se jako předkrm.

Dostupnost a skladování

K dostání je ve specializovaných prodejnách. Uchovává se v chladničce, v dobře uzavřené nádobě.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.