Sezamový olej

Výchozí surovinou pro získání tohoto oleje jsou sezamová semínka. Známe dva druhy sezamového oleje: tmavý sezamový olej - je vyroben z pražených sezamových semínek a světlý sezamový olej - pro jeho získání slouží nezpracovaná semínka. Tento olej se dělí na olej lisovaný za studena a rafinovaný olej. Obsahuje vícenenasycené a jednoduché mastné kyseliny a vitamin E - 93mg na 100ml oleje. Olej lisovaný za studena má ořechovou chuť, rafinovaný olej chutná neutrálně. Oba oleje mají žlutou barvu, rafinovaný je světlejší. Sezamový olej je oblíbený v orientální a asijské kuchyni. Lze jej použít k dušení a k vaření, hodí se také na sladké pokrmy a na saláty. Tmavým sezamovým olejem je možné okořenit pokrmy wok. Tyto oleje jsou k dostání v asijských obchodech nebo v dobře zásobených supermarketech. Uchovávají se v temnu a chladu, mají velmi dlouhou trvanlivost.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.