Sladový ocet
SLADOVÝ OCET – je velice oblíbený ve Velké Británii, kde se přidává do chipsů.
Původ a historie
Sladový ocet se vyráběl v pivovarech. Sladovna totiž bývala jejich součástí. Býval hned po prosolování a uzení nejlevnějším způsobem, jak konzervovat potraviny.
Vzhled, chuť a vůně…
Sladový olej mívá hnědou barvu, kterou způsobuje karamelové barvivo. Ocet má silnou chuť po ječném sladu. Mimo Velkou Británii není moc oblíbený.
Výroba
Vyrábí se sladováním ječmene, při kterém se škrob v zrnu přemění na maltózu, která se nechá zoctovatět. Výsledný ocet posléze zraje v sudech.
Použití v gastronomii
Je vynikající na bramborové a letní saláty, do kořeněné nakládané zeleniny, čatní. Používá se jako přísada worcestrové omáčky nebo ke konzervování. Britové jím ochucují své chipsy a pokapávají jím i svou specialitu fish&chips.
Léčivé účinky
Sladový ocet napomáhá proti bolestem hlavy