Sladový ocet

SLADOVÝ OCET – je velice oblíbený ve Velké Británii, kde se přidává do chipsů.

Původ a historie

Sladový ocet se vyráběl v pivovarech. Sladovna totiž bývala jejich součástí. Býval hned po prosolování a uzení nejlevnějším způsobem, jak konzervovat potraviny.

Vzhled, chuť a vůně…

Sladový olej mívá hnědou barvu, kterou způsobuje karamelové barvivo. Ocet má silnou chuť po ječném sladu. Mimo Velkou Británii není moc oblíbený.

Výroba

Vyrábí se sladováním ječmene, při kterém se škrob v zrnu přemění na maltózu, která se nechá zoctovatět. Výsledný ocet posléze zraje v sudech.

Použití v gastronomii

Je vynikající na bramborové a letní saláty, do kořeněné nakládané zeleniny, čatní. Používá se jako přísada worcestrové omáčky nebo ke konzervování. Britové jím ochucují své chipsy a pokapávají jím i svou specialitu fish&chips.

Léčivé účinky

Sladový ocet napomáhá proti bolestem hlavy

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.