Slávka jedlá

Jedná se o velmi přizpůsobivého, robustního mlže. Slávka jedlá se vyskytuje ve všech mořích a oceánech severní polokoule. Žije přichycená na skalách nebo útesech, spokojí se i s kameny nebo jinými předměty. Slávky osidlují poměrně mělká pásma, dokonce i watty – území na přechodu pevniny a moře, která jsou při přílivu pravidelně zaplavována vodou. Slávkám zde nevadí, že se během odlivu ocitnou na suchu.

V mělkých vodách slávky tvoří velké kolonie, tzv. lavice, ve kterých žije až několik tisíc jedinců.

Chov slávek v akvakulturách je bez problémový, snadno se totiž rozmnožují. Největší farmy slávek jedlých jsou v Evropě u pobřeží Severního a Baltského moře a podél francouzského pobřeží Atlantiku. Chovají se také v Severní Americe, největším producentem slávek v současnosti je Čína.

Lastury slávek jsou modročerné, kapkovitě protáhlé a identicky tvarované. Dosahují délky max. 10cm. Vnitřní stranu lastur pokrývá perleťová vrstva.

Maso slávek je výrazně oranžové. Vhodným způsobem tepelné úpravy je dušení v páře ve vývaru z bílého vína  a  zeleniny. Slávky lze konzumovat i syrové.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.