Slovenský salám

Slovenský salám bývá také nazýván Slovenský točený salám, protože se vyrábí točený jako například kabanos. Salám je velmi jemně mělněný a tepelně opracovaný.

 

Podle původní receptury ČSN 57 6099 měl salám na 10 kg následující složení

hovězí maso výrobní přední solené: 3,30 kg

vepřové výrobní maso bez kůže solené: 5,80 kg

telecí maso solené: 0,9 kg

mouka: 0,33 kg

česnekový koncentrát: 0,05 kg

pepř mletý: 16 g

paprika sladká: 13 g

muškátový oříšek: 4 g

kmín: 10 g

dusitanová solící směs: 0,215 g

voda: 2,1 l

 

Po zrušení bývalých norem po roce 1989 se kvalita Slovenského salámu velmi snížila. V současné době se tento levný salám složený především z drůbežího separátu, mletých kůží a emulze z kůží, sádla, vody, škrobu a dalších různých plnidel a zahušťovadel. Některé druhy Slovenského salámu obsahují jen minimální množství masa.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.