Slovenský salám
Slovenský salám bývá také nazýván Slovenský točený salám, protože se vyrábí točený jako například kabanos. Salám je velmi jemně mělněný a tepelně opracovaný.
Podle původní receptury ČSN 57 6099 měl salám na 10 kg následující složení
hovězí maso výrobní přední solené: 3,30 kg
vepřové výrobní maso bez kůže solené: 5,80 kg
telecí maso solené: 0,9 kg
mouka: 0,33 kg
česnekový koncentrát: 0,05 kg
pepř mletý: 16 g
paprika sladká: 13 g
muškátový oříšek: 4 g
kmín: 10 g
dusitanová solící směs: 0,215 g
voda: 2,1 l
Po zrušení bývalých norem po roce 1989 se kvalita Slovenského salámu velmi snížila. V současné době se tento levný salám složený především z drůbežího separátu, mletých kůží a emulze z kůží, sádla, vody, škrobu a dalších různých plnidel a zahušťovadel. Některé druhy Slovenského salámu obsahují jen minimální množství masa.