Smil vlašský (Helichrysum italicum)

Patří do čeledi hvězdnicovitých. Stálezelený polokeř je 40-50cm vysoký, má jehlicovité, stříbřité listy, které obsahují mnoho éterických olejů. Květní úbory jsou žluté. Větvičky se v kuchyni používají čerstvé, nejlépe ihned po sklizni. Krátce se povaří s pokrmem a vyjmou se. Listy mají lehké karí-aroma, koření se jimi masitá a zeleninová jídla, rýže, omáčky i polévky. Smil vlašský se také přidává do mnoha kořenících směsí. Čaj z této bylinky pomáhá při nemocech dýchacích cest a tlumí i bolesti břicha.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.